De teelt van steuren voor de productie van dit zwarte goud is echter een vrij jonge tak binnen de aquacultuur. De eerste echte kwekerijen dateren uit het begin van de jaren tachtig en kennen pas de laatste 20 jaar een snelle ontwikkeling.

De N.V. Joosen-Luyckx Aqua Bio, die reeds langer actief was in de productie van visvoeders, heeft begin jaren negentig de stap naar de steurteelt gezet. Aanvankelijk zeer beperkt, is de productie langzaam gestegen, net zoals het aantal soorten dat in onze kwekerij gehouden wordt. Door jaren van intensief onderzoek is Aqua Bio erin geslaagd om de volledige kweekcyclus van een aantal steursoorten onder controle te krijgen. Zodoende wordt er niet meer uit het wild gerecruteerd, waardoor de druk op de zwaar bedreigde natuurlijke populaties volledig is weggevallen. Vanaf de bevruchting van het ei tot de productie van de kaviaar, wordt elke stap in de eigen kwekerij beheerst en opgevolgd.

Russische steur

Acipenser gueldenstaedtii of Russische steur is samen met zijn nauwe verwant Acipenser persicus gekend en geroemd voor zijn uitstekende eikwaliteit. De “Osietra” kaviaar is immers afkomstig van één van deze soorten. Zoals de naam reeds doet vermoeden komt de Russische steur meer noordelijk in de Kaspische Zee voor terwijl de Perzische veelal langs de Iraanse kust gevangen wordt. Het zijn imposante, prachtige vissen die een maximum gewicht van 100-120 kg bereiken.

Siberische steur

De Siberische steur of Acipenser baerii is een buitenbeentje. Dit is immers een soort die uitsluitend in zoet water voorkomt. Hij leeft vooral in de Ob en de Lena rivier in Siberië en wordt nog net iets groter dan de Russische steur, gewichten boven de 200 kg zijn voor deze soorten eerder uitzonderlijk, maar komen voor. De Siberische steur is in Europa de meest gebruikte soort voor de kaviaarproductie vanuit de aquacultuur.

Stersteur

De stersteur, Acipenser stellatus, is een zeer fraaie, prachtig getekende steursoort. Zijn vijf rijen hagelwitte beenplaten contrasteren zeer mooi tegen de donkere huid van deze soort. De stersteur is een stuk slanker dan de andere steursoorten en levert de “Sevruga” kaviaar, die uitstekend van kwaliteit is maar een relatief kleine eidiameter of korrel heeft.

Beluga

De beluga of de Huso huso is de koning onder de steuren. Met een maximaal gewicht dat de 1000 kg kan overschrijden is hij zonder twijfel de grootste soort. Hij moet dit record echter delen met zijn neefje de Kaluga of Huso dauricus die in feite de zoetwatervariant is van de beluga. De beluga is een echte rover die voornamelijk op vis jaagt, maar zelfs kleinere zoogdieren zoals zeehondjes zijn niet veilig voor deze kolos. Ook zijn kaviaar is zeer gewild maar bijna niet meer te verkrijgen. Aqua Bio heeft verschillende populaties van deze soort en we wachten vol ongeduld op onze eerste oogst van “Beluga” kaviaar.

Sterlet

Acipenser ruthenus of de sterlet is net zoals de Siberische steur een zoetwatersoort. Hij is met zijn maximum gewicht van om en bij de 16 kg de kleinste van de klas. Toch levert hij een voortreffelijke kaviaar die qua eigrootte vergelijkbaar is met sevruga. Aqua Bio heeft van deze soort naast de natuurlijke kleur ook een volledige witte of albino populatie.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.